ÄTA
Ät inte alltför mycket i nära anslutning till yogan. Det ska ha gått ca 3 timmar efter en större måltid, men ät gärna en frukt om du är hungrig.
DRICKA
Du kan ha med egen flaska med vatten till yogasalen. Undvik att ha med glas eller muggar som kan välta. Drick helst ljummet vatten och inte kallt. I Kundalini Yoga rekommenderas att dricka under yogapasset ifall man är törstig. I Klassisk Yoga rekommenderar man att man väntar tills efter yogapasset innan man dricker eftersom man anser att vatten i magen stör yoga och meditation.
TOA
Om du måste på toa under yogan gör det helst mellan övningarna, före djupavslappning eller meditation.
PARFYM
Tänk på allergiker och undvik parfymerade hygienprodukter.
DU BESTÄMMER TAKTEN
I yogan tävlar man inte! Det underlättar om man blundar i så stor utsträckning som möjligt. Då ser man inte vad andra gör utan kan helt fokusera på sin egen kropp och sin egen upplevelse. Du bestämmer själv takten och intensiteteten. En del av yogan är att lära känna sig själv och sin kropp och kunna sätta gränser, men även kunna utmana kroppen och sinnet i lagom doser utan att riskera att skada sig.
ANDNING
Andas alltid genom näsan! (Om inget annat sägs…)
YOGA NIDRA – GUIDAD DJUPAVSLAPPNING
I liggande Yoga Nidra lägger vi oss tillrätta i Shavasana, som innebär att man ligger på rygg med armarna på bekvämt avstånd från kroppen, handflatorna uppåt. Helst använder vi inte kudde under huvudet utan låter linjen huvud-rygg vara rak. Det går även bra att sitta upp under Yoga Nidra och då sätter man sig tillrätta så bekvämt som möjligt.
San Kalpa är ett beslut, en föresats. Om du har ett mål du vill uppnå kan du bilda en kort, positiv mening som beskriver målet. San Kalpa är ett frö som vi sår i vårt innersta när vi befinner oss i ett avslappnat tillstånd. San Kalpa fungerar som självhypnos. När man är djupt avslappnad går San Kalpa direkt ner till det undermedvetna utan att intellektet lägger sig i – och man börjar omedvetet fungera så att San Kalpan blir förverkligad.
STRUKTUR PÅ PASSEN I KUNDALINI YOGA OCH MEDIYOGA
1) Tona in med Ong namo 3 ggr
2) Uppvärmningsövningar
3) Kriya (fysiska övningar, andning och ibland meditation) med ett
syfte t ex rygg, mage, njurar, immunsystemet, mentalt
4) Djupavslappning till musik eller Yoga Nidra
5) Meditation om det inte ingick i Kriyan
6) Tona ut med May the long time… och Sat Nam
BUKANDNING
När du andas in expanderar magen, när du andas ut krymper magen. Tänk dig att du har en ballong i magen: när du andas in fylls ballongen med luft och när du andas ut tömmer du ballongen.
ELDANDNING
Snabb rytmisk andning, lika på in och utandning utan paus ca 2-3 andetag per sekund. Fnys ut luften så att magen åker in. Diafragman går in och uppåt. Slappna sedan totalt av. Diafragman går ner och du fylls med ny luft. Vid mens gör man inte eldandning.
ROTLÅS
Knip kraftigt alla muskler i underlivet och dra in naveln. Görs inte vid mens.
ONG NAMO GURU DEV NAMO – intoningsmantrat
Mantrat betyder ungefär ”jag bugar mig för min inre visdom”, och används för att tona in i början av ett yogapass. Det blir som en startsignal till kroppen, sinnet och själen eller för att prata dataspråk, ”logga in”.
SAT NAM
Sat=sann, verklig, Nam=namn, identitet. När vi använder mantrat SatNam vänder vi oss till vår sanna, verkliga identitet, vårt högre jag bortom den fysiska kroppen. Mantrat Sat Nam används i många övningar.
I Kundalini Yoga sjunger vi som avslutning:
- May the long time sunshine upon you
- All love surround you
- And the pure light within you
- Guide your way on, guide your way on, guide your way on
EFTER YOGAN
Rulla ihop din matta, rulla mattan så hårt och tätt som möjligt. Lägg mattan på hyllan i förrådet. Vik ihop filten ordentligt och lägg den och kudden i respektive låda.
OM DU MISSAR ETT YOGAPASS
Du får fritt byta dag för ditt yogapass i mån av plats. Om du är bortrest eller blir sjuk så kan du gå ett annat pass en annan dag, t o m flera pass under en vecka.